Reklama
 
Blog | Jan Becher

Brazilská vlna

Právě dnes začíná v Ostravě další zajímavý projekt nazvaný Brazilská vlna Ostrava 2009. Klíčová slova: Oscar Niemeyer - Juscelino Kubitschek - Damjan Prelovšek - SPOK - Dům umění Ostrava - Dům knihy LIBREX.

Stěžejní akcí je výstava fotografií Damjana Prelovšeka v Domě umění mapující dílo Oskara Niemeyera v Brazílii. Oskar Niemeyer (*1907) patří mezi ikony světové architektury. Co je možná pro většinu lidí překvapením, patří mezi žijící legendy. V prosinci loňského roku oslavil své stoprvní narozeniny. Je ve výtečné kondici a stále pracuje na nových projektech. Žák a zpočátku obdivovatel Le Corbusiera vytvořil nepřehlédnutelné dílo, které ovlivnilo tvář Brazílie.

Proč Brazilská vlna, proč v Ostravě a v Česku vůbec? Výstavu pořádá občanské sdružení SPOK (Spolek přátel ostravské kultury), které má za sebou už několik velmi zajímavých architektonických výstav, a které bylo před nedávnem „vyhoštěno“ z výstavních prostor slezskoostravské radnice, kde dali radní přednost folkloru před designem a architekturou. Informovala o tom nedávno média. Brazilská vlna proto jednoduše proto, že představuje Niemeyerovo dílo a proč v Česku?

Reklama

plakat-on-4_res_res.jpg

Souvislostí mezi dílem Oskara Niemeyera a Českou republikou je víc. Bez vizionářské osobnosti brazilského prezidenta Juscelina Kubitscheka, který měl české kořeny, by se nikdy Oskar Niemeyer nestal architektem nového hlavního města Brasília. Výstava také připomíná osobnost a význam Juscelina Kubitscheka.

plakat-jk_res_res.jpg

Další souvislostí je bývalý slovinský velvyslanec v ČR Damjan Prelovšek, který se před nedávnem setkal s Niemeyerem, a přestože světoznámý architekt nedává rozhovory, s ním promluvil. Jejich dosud nikde nepublikovaný rozhovor je součástí velmi zdařilého katalogu k výstavě, který si v ničem nezadá s „černou edicí“ nakladatelství Taschen. Damjan Prelovšek je kunsthistorik a největší znalec díla svého slovinského krajana Josipa Plečnika. Je také autorem největší a nejlepší u nás vzniklé monografie o Plečnikovi. Po skvělém fotografickém doprovodu ke své knize o Plečnikovi se nyní stal také autorem fotografií této výstavy.

Dnes (19.3.) v 17 hodin zahájí tuto výstavu. Zahájení se zúčastní také velvyslankyně brazilské republiky paní Leda Lucia Camargo. Zítra (20.3.) v 17 hodin proběhne komentovaná prohlídka a přednáška pana Prelovšeka, což bude sám o sobě zážitek.

Součástí Brazilské vlny v Ostravě bude po dva měsíce i několik dalších akcí, na kterých se podílí mimo jiné SPOK, Dům knihy LIBREX, antikvariát Fiducia, Minikino kavárna a další. Ve včerejší MfD vyšel článek o této akci a s trochou hořkosti jsme museli konstatovat, že ani jeden ze jmenovaných (spolu)pořadatelů Brazilské vlny nedostal grant od města Ostravy…

Ty z vás, kteří nestihnete zítřejší přednášku Damjana Prelovšeka o Oskarovi Niemeyerovi zvu na samostatnou přednášku Damjana Prelovšeka o Josipu Plečnikovi na 23. dubna v 17:00 do Domu knihy LIBREX. Poznat život a dílo J. Plečnika díky tomuto znalci bude neopakovatelným zážitkem pro všechny milovníky architektury.

prelovsek.jpg

Literatura k tématu:

GORYCZKA. NĚMEC. PRELOVŠEK. STRAKOŠ: Architekt Oscar Niemeyer: Brasília-Politik Juscelino Kubitschek: Brasília, slovo muže. SPOK Ostrava 2009. Cena 149,-Kč. (Lze koupit na výstavě nebo vDomě knihy LIBREX)

Damjan PRELOVŠEK: Josip Plečnik. ERA Praha 2007. 2.vydání. Cena 900,- (nejspíš už neseženete)

Ivan BROŽ: Kubitschek – drama života a záhadné smrti. Reti 2002. Cena 39,- (cena v Librexu)

kubitschek10000000_res.jpg