Reklama
 
Blog | Jan Becher

Bytčianská synagogo

Několik let jsem jezdil na Slovensko. Za jeho krásnou přírodou a romantickými zříceninami hradů. Z Ostravy na Slovensko je to nejkratší cestou přes Klokočov. A když chcete jet na jih, projedete Turzovkou a v Bytči odbočíte na křižovatce doleva, kde se napojíte na hlavní jižní tah. Jednou jsem neodbočil a vjel do centra tohoto městečka. Je to město nevelké, ale má několik krásných památek. Vodní hrad, renesanční palác, novorenesanční zámek (to vše na jednom místě), pivovar a docela zajímavý kostelík.

Naproti opravenému zámku, kde dnes sídlí obecní úřad, stojí synagoga. Chátrající synagoga. Její žalostný stav kontrastuje s udržovanými budovami okolo ní. Opravený obecní úřad, udržovaná nemocnice, pěkná ulice. Jenom ta synagoga se rozpadá před očima. Bylo mi jí líto. Jsem z města, kde všechny synagogy do základů vypálili nacisté a židovské hřbitovy zničili komunisté. Jak bych byl pyšný, kdyby u nás stála synagoga. Tady stojí, hroutí se před očima a nikomu to nevadí. Na rohu uličky, kde stojí pivovar s názvem Popper. Ten hodně napoví o dějinách tohoto místa. Tuším, kdo asi byl štědrým donátorem synagogy…

 

Rád bych synagoze pomohl. Je to památka, která by neměla zaniknout. Je mi jedno, že Slovensko je dnes cizí stát. Je to jen kousek za hranicemi. Nemohu však sehnat žádné sponzory, kteří by přispěli na opravu. Ne všem je jedno, že je na Slovensku.

 

Sháním o ní informace. Židovská obec, zdecimovaná holokaustem, po válce budovu prodala. Nebyl, kdo by se v ní modlil. Jak už to tak bývá, po válce objekt vlastnilo město, pivovar a zemědělské družstvo. Budovu používali jako skladiště, ale aspoň ji udržovali. Nedávno synagogu odkoupilo Biblické centrum. Teď shání peníze na opravu. Snad se synagogu podaří zachránit. Je stopou po lidech, kteří odjeli vlakem, který se už nikdy nevrátil.

Reklama


Bytčianská synagogo

 

Krásko zanedbaná.

Nevěsto opuštěná. Šaty ti potrhali. Hnali tě do vlaku.

Ty ses jim nevešla. Tak tě tu nechali. V závoji potrhaném. Ztichlou. A poslední.

 

Břízka tě korunuje. Šeptá ti do uší co nese vítr.

Trafika hlídá. Fajčiť je zakázané! A kdy vlastně smělo se?

Plástve omítky z tebe padají, jak šupiny z očí. Prohlédlas konečně? Tady Tě nechtějí.

 

Bytčianská něvesto ohováraná.