Reklama
 
Blog | Jan Becher

Jsem idiot?

Nebo imbecil? Už si nepamatuji tu stupnici mentálního zaostání. Začínám o sobě však vážně pochybovat. Stalo se mi už několikrát, že při odesílání příspěvku do diskuze pod článkem se mi objevila hláška: Nesprávne opdísané znaky z obrázku. Tak vážně nevím…

Podívám se na rámeček, ve kterém jsou nějaká poskakující různě barevná písmenka – třeba: WC04. Vzpomenu si na podivný konec jednoho psa a jednoho agenta ve staré české komedii a opíšu WC04 do rámečku. A v tom se objeví ta hláška. Vsadil bych se o cokoli, že jsem to opsal správně. Jenomže pochybnosti se vkrádají… Třeba mám nějakou chorobu, která napadá můj nervový systém a já o ní nevím! Bože, jsem ještě mladý, vždyť jsem si ještě nic neužil!

 

Nebo mi mozek v pracovním procesu nebezpečně degeneruje! Nemám žádat šéfa o příplatky za nebezpečné povolání knihkupce? Jen se nesmějte, někdy to nebezpečné je. Onehdá se jeden stařík strašně povýšeně divil: „Vy nemáte všechny ty knihy tady přečtené? Pcha! A co tady děláte?“ To jsem se musel hodně držet, abych kmeta nepraštil Waltarim po hlavě. Chtěl jsem na něj zakřičet: Cože? 35.000 titulů? A vy si myslíte, že tady jen čteme? Musel jsem se však, celý rudý, ovládnout. Takový zadržovaný vztek by mohl být nebezpečný.

 

Možná jsem schizofrenik a občas nevím, co dělám, když ani neopíšu pár písmenek správně! Před očima mi problesknou děsivé scény vlastní možné budoucnosti: stojím s krvavým nožem v ruce a nevím, co jsem udělal. Nebo: stojím v pokoji se sekyrou, kymácím se ze strany na stranu a říkám: "musel jsem to udělat…" Brr, odháním zlé představy a uvažuji dál.

Reklama

 

Možná je vysvětlení mnohem prostší. Možná jsem měl ta písmenka opsat slovensky. Jenomže vždycky jsem měl pocit, že slovenština se v písmu neliší od češtiny.  Co když si však v poslední době na Slovensku uzákonili nějaké nové neměnné písmo? Když se tak moc chtějí odlišovat od Maďarů. Možná, že nám to admin dělá schválně, abychom si o sobě tak moc nemysleli. Co, pane Javůrku? Vybere si někoho, jehož blogy by mohly svou ohromnou kvalitou ohrozit postavení Erika Taberyho v redakci a posílá mu takové hlášky, aby případného aspiranta znejistil.

 

Taky se vám to už stalo? Nebo jsem jediný??! A co Erik Tabery? Myslíte, že by se mu to taky mohlo stát?