Reklama
 
Blog | Jan Becher

Soudruzi z ODS

Nelíbí se vám to oslovení? Uráží vás to, pánové z ODS? Doufám, že ano, protože vy mě urážíte už dlouho. Kdo jsem? Jsem volič. Občan. Obyčejný člověk. Člověk bez politického vlivu ve společnosti. Věřím v demokratické principy, volím si vás za své zástupce do veřejné správy a očekávám od vás, že budete ctít principy, které hlásáte ve svém programu.

Zatím se však chováte jako komunističtí funkcionáři za minulého režimu. Před volbami rozehráváte frašku á la comedie dell´arte plnou slibů a úsměvů. Teď však se chováte jako ruští gubernátoři ve své zvůli. Myslíte si, že jsem hloupý člověk, kterému na ničem nezáleží? Ani na své pověsti? Ve svých propůjčených úřadech mě máte zastupovat a reprezentovat.

 

Soudruhu Béme, vaše snaha prosadit pořádání olympijských her v Praze i bez souhlasu veřejnosti mi jenom ukazuje, jak mnou pohrdáte. Nevím, kde jste přišel k názoru, že jsem nevzdělaný, tupý tvor, kterému vy musíte vnutit svou vůli. Soudruhu Béme, kdybyste byl demokrat a ne aparátčik, věděl byste, že přicházíte-li s projektem OH v Česku, pak nejprve musíte oslovit mne voliče. Musíte mne oslovit, přesvědčit argumenty a požádat o svolení. Musíte si vyslechnout mé argumenty a přesvědčit mne.

 

Já nejsem vůbec proti myšlence pořádat OH u nás, ale taková monstrózní akce bude vyžadovat úsilí a trpělivost mě – obyčejného občana. Třeba jen proto, že se během OH nedostanu autem do práce nebo proto, že pro nějaké nové sportoviště se bude muset zrušit náš park. Třeba jen proto, že během OH se zvednou ceny všeho a stane se vůbec mnoho jiných věcí před, během i po olympiádě a budou mi (třebas dočasně) komplikovat život. K takové akci mě potřebujete. Potřebujete můj souhlas a především mou podporu. Vždyť já klidně přiložím ruku k dílu.

Reklama

 

Jedním z důvodů proč jsem prozatím proti pořádání OH u nás, je neodbytná představa všeho toho tunelování během výstavby  a přípravy celé akce. Uspěchaná akce, během které se „ulijí“ do kapes stranických a koaličních soudruhů milióny a možná i miliardy mě příliš neláká. Už to vidím, na nic nebude čas. Bude se finišovat, tak jaképak zdržování s kontrolou financí, že?

 

Milý soudruhu Béme, jak to, že si můžete dovolit zpochybnit výsledek mezinárodní architektonické soutěže na stavbu Národní knihovny? Jak to, že vy zvolený zastupitel sám zpochybňujete demokratické postupy a instituce, když popíráte výsledky práce nezávislé komise odborníků? Jestliže jste měli v komisi svého zástupce, soudruzi magistrátní úředníci, a přesto teď halasně onu komisi zpochybňujete, já mohu zpochybňovat vaše demokratické oprávnění pro funkce, které zastáváte.

 

Jestliže přivoláváte kritiku a posměch ze zahraničí na Českou republiku, přivoláváte ji také na mou osobu. A to se mi nelíbí.

 

Vážený soudruhu Klausi, za koho promlouváte, když kritizujete návrh pana architekta Kaplického? Možná jen za sebe. Přesně to je chování monarchy a aparátčika, který se nemusí ohlížet na názory a zájmy veřejnosti. Co by vás ovšem mělo motivovat k tomu, abyste se ohlížel na voliče, že? Vás do úřadu vynesly politické tahanice mezi stranami. Docela chápu, že k voličům necítíte odpovědnost. Už jen proto jsem pro přímou volbu prezidenta.

 

Vážený soudruhu Klausi, prohlásil jste, že práce neziskových organizací a občanských sdružení ohrožuje demokracii. Urazil jste tisíce lidí, kteří často bez náhrady a na úkor svého času se věnují potřebným činnostem, ve kterých státní správa selhává. Zatím vy sám ohrožujete demokratické principy naší společnosti nepřípustným ovlivňováním politiků v ODS, které štvete proti návrhu pana Kaplického. Vážený soudruhu prezidente, už se mezi lidmi povídá, že vše se děje na váš příkaz a mě to připomíná doby minulé – soudružské.

 

Soudruzi z ODS, obávám se, že můj hlas ztratíte. Reforma se nekoná a způsob jednání pánů Béma, Klause a ostatních mě uráží. Budu muset hledat jinou alternativu, ale ČSSD ať se netěší. Pan Paroubek mě ve svém výroku po prohraných volbách urazil stejně.

 

Vím, že hlas obyčejného voliče, jako jsem já, vás nezajímá. Proto vás oslovuji soudruzi a dokud svůj bolševický přístup ke mně nezměníte, budu vám tak říkat dál.

Váš (bývalý) volič.