Reklama
 
Blog | Jan Becher

Zapalte svíčku, zemřel Jan Kaplický

Jeho smrtí jakoby se dovršila nespravedlnost, která na něm byla spáchána. Tak to cítím já. Pověstná česká malost uvláčela bahnem vizionářského architekta, který chtěl obohatit české architektonické kulturní dědictví o výjimečnou stavbu.

Jan Kaplický navrhoval stavby pro budoucnost, možná dokonce až pro 22. století a tak vlastně ani není divu, že se svým návrhem na Národní knihovnu neuspěl. Naše společnost žije ze dne na den, a naši politici nedohlédnou dál, než za horizont jednoho volebního období. Za ostudnými událostmi okolo návrhu budovy nové Národní knihovny však nemohou obyčejní lidé, kteří po kavárnách a hospodách říkali svá líbí-nelíbí. Za tu ostudnou malost mohou chamtiví politici typu Pavla Béma nebo chorobní narcisisté typu Václava Klause.

 

A když v úvodu rovnou píšu o architektonickém dědictví, mám na mysli to, že budovy tu mohou být klidně tři sta let a jsou tedy naším odkazem následujícím generacím. Co odkáže naše generace za prvních dvacet let svobodného českého státu, nevím. Zůstává tak stud před dílem našich předků a objevují se rozpaky před tázavým pohledem budoucích generací.

 

Jane Kaplický, Vaše knihovna už stojí. Viděl jsem ji v nadšených obličejích všech, kteří Váš návrh pochopili a s radostí přijali. Vaše knihovna už stojí. Stojí na místě, kam žádný ubohý politik nedosáhne…

Reklama

 

Jan Kaplický

18. dubna 1937 – 14. ledna 2009